Slavernij in Brazilië deel 2: Zumbi dos Palmares



Zumbi wordt gezien als een grote vrijheidsstrijder uit koloniale tijd. Hij strijde voor vrijheid van zijn volk en tegen de overheersing en onderdrukking van de blanke militairen. Hij kreeg de naam Zumbi dos Palmares (Zumbi van Palmares) omdat hij destijds één van de leiders was van een van de grootste en sterkste quilombo’s in Brazilië in de staat Pernambuco. Een Quilombo is een soort van stad waar ontsnapte slaven naar toe gingen, Palmares is de naam van de Quilombo van Zumbi.



Zumbi werd vermoedelijk in 1655 als slaaf geboren. Hij kon echter niet leven als slaaf en rond 1670 zou hij gevlucht zijn naar “os mocambos de Palmares”. Hij werd hier al snel één van de hoogste leiders en met de dood van de koning van Palmares (Ganga-Zumba) werd Zumbi de nieuwe leider van Palmares. Onder zijn leiding werd de Quilombo van Palmares steeds groter en steeds sterker. Binnen deze quilombo was een soort militair systeem aanwezig en fort bleek voor de Portugese militairen onmogelijk in te nemen. Verschillende malen probeerde de Portugese militairen de Quilombo van Palmares te vernietigen maar keer op keer stuitte zij op het verzet van de Afrikaanse strijders. Tot op 20 November 1695, toen Zumbi in een hinderlaag liep en werd vermoord. Deze hinderlaag was mede opgezet door een hebzuchtige “vriend” die de troepen van de Portugees André Furtado de Mendes hielp de hinderlaag op te zetten.



Ondanks dat de slavernij in Brazilië pas is afgeschaft in 1888, wordt Zumbi toch gezien als een belangrijke persoon die voor de afschaffing van de slavernij strijde. In verschillende plaatsen in Brazilië wordt de dag waarop Zumbi stierf gevierd als “o dia da Consciência Negra”. Deze dag, die gezien wordt als een soort “dag van de negercultuur”, is op sommige plaatsen (Onder andere Sao Paulo, Rio de Janeiro en Salvador) zelfs een officiële vrije dag geworden. Een eerbetoon aan één van de boegbeelden van het Afro-Braziliaanse verzet.



Het onderstaande filmpje geeft een impressie van die tijd. Enjoy!


maandag 1 juni 2009

0 Comments: